Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

"Φευγαλέο όνειρο..."

Νέα παρέμβαση ΣΕΒ για τον αναπτυξιακό νόμο
"Φευγαλέο όνειρο..." θα αποτελούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη για την Ελλάδα όσο το κράτος παρεμβαίνει στην αγορά. Με σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ζητά την απελευθέρωση της αγοράς ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν οι επιχειρήσεις.
Ο ΣΕΒ με αφορμή την τελευταία μέρα της διαβούλευσης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου απέστειλε χθες ξανά στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το "μνημόνιο για την ανάπτυξη" που είχε συντάξει στις 28 Ιουλίου.
Oπως αναφέρει ο Σύνδεσμος: "Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα υφίσταται την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας, τα βάρη της φορολογίας, τον λαβύρινθο της πολυνομίας, την αντιεπιχειρηματική νοοτροπία, τον ζηλότυπο κρατικό παρεμβατισμό. Oσο διατηρείται αυτό το ασφυκτικό, παρεμβατικό και διεφθαρμένο πλαίσιο τόσο οι επενδύσεις και η ανάπτυξη θα αποτελούν φευγαλέο όνειρο".
Οι εργοδότες ζητούν την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τότε, όπως σημειώνουν, θα κινητοποιηθούν: "Αν δεν εγκαθιδρυθούν συνθήκες ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς της αγοράς, και πρωταρχικά σε εκείνους που κυριαρχούνται από την κρατική επιχειρηματική δραστηριότητα και τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις του κράτους, οι επιχειρηματικές δυνάμεις δεν μπορούν και δεν πρόκειται να κινητοποιηθούν".
Eτσι, ο ΣΕΒ ζητά από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να αναπτύξει "αποφασιστική" πρωτοβουλία σε ορισμένα "κρίσιμα" θέματα όπως:
  • Η εφαρμογή του συνοδευτικού υποστηρικτικού πλαισίου για το Ειδικό Χωροταξικό της Βιομηχανίας.
  • Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης της μεταποίησης ως προς την εγκατάσταση και λειτουργία.
  • Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα "Επιχειρηματικά Πάρκα".
  • Η εξειδίκευση των διαδικασιών ταχείας διεκπεραίωσης (fast track).
  • Η προώθηση των δράσεων του ΕΣΠΑ που αφορούν στην υποστήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Η εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένης πολιτικής για προσέλκυση και προώθηση μεγάλων ελληνικών και άμεσων ξένων επενδύσεων.
  • Η άρση δυσλειτουργιών στην υλοποίηση των ΣΔΙΤ.
  • Η ανάδειξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας ως βασικών προτεραιοτήτων της επενδυτικής πολιτικής.
Οι επιχειρηματίες ασκούν επίσης κριτική στην καθυστέρηση του θεσμικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, στον επενδυτικό νόμο, ο οποίος όπως υποστηρίζουν αρκείται στη διαχείριση επενδύσεων, ενώ τάσσεται αντίθετος σε παρεμβάσεις του υπουργείου σε τομείς όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ αυτοί είναι οι τράπεζες, το λιανεμπόριο και τα καταναλωτικά αγαθά.
 
«Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα υφίσταται την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας, τα βάρη της φορολογίας, τον λαβύρινθο της πολυνομίας, την αντιεπιχειρηματική νοοτροπία, τον ζηλότυπο κρατικό παρεμβατισμό.