Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

"Όχι" της UEFA στη Ν. Σμύρνη, στο Καραϊσκάκη το ματς

Τελικά η ΟΥΕΦΑ έκρινε ακατάλληλο για λόγους ασφαλείας το γήπεδο της Νέας Σμύρνης κι έτσι όλα δείχνουν ότι ο αγώνας ρεβάνς των πλέι οφ του Europa League ανάμεσα στην ΑΕΚ και τη Νταντί Γιουνάιτεντ θα διεξαχθεί στο «Καραϊσκάκη» χωρίς φιλάθλους, υπό το φόβο επεισοδίων από την πολυπληθή παρουσία οπαδών «κιτρινόμαυρων» οπαδών σε «ερυθρόλευκο» έδαφος! Ήδη η διοίκηση της «Ένωσης» έχει κινήσει τις διαδικασίες για να δηλώσει στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία ως έδρα το φαληρικό στάδιο και αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να λάβει την έγκριση της UEFA.

Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Τρίτης μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης γίνονταν σε πυρετώδεις ρυθμούς εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που είχαν προκληθεί από οπαδούς του Πανιωνίου στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Η κατάσταση του χλοοτάπητα παρουσίασε μεγάλη βελτίωση και υπήρχε η εκτίμηση ότι το γήπεδο θα έπαιρνε την έγκριση της UEFA. Ωστόσο η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, προφανώς και κατόπιν πιέσεων της Νταντί Γιουνάιτεντ που ανησυχούσε για την ασφάλεια των εκδρομέων οπαδών της, αποφάσισε να ανάψει οριστικά «κόκκινο» για το γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Η απόφαση αυτή, παρότι στερεί από την ΑΕΚ τη βοήθεια του κόσμου της, απομακρύνει τον κίνδυνο επεισοδίων από αντίποινα δικών της οπαδών σε βάρος αυτών του Πανιωνίου, που θα μπορούσαν να επισύρουν βαρύτατες ποινές από την UEFA.
Σημειωτέον ότι οι ζημιές στη Νέα Σμύρνη έχουν πλέον αποκατασταθεί, εντούτοις η ΟΥΕΦΑ δεν δίνει άδεια για... τον φόβο των Ιουδαίων. Πάντως, είναι πια βέβαιο ότι το γήπεδο της Νέας Σμύρνης θα είν αι έτοιμο να υποδεχτεί το ματς της πρεμιέρας της Σουπερλίγκ μεταξύ Πανιωνίου και Ολυμπιακού Βόλου.
 
Το χρονικό της καταστροφής
Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο εν έτει 2010! Οι αντιδράσεις των οπαδών του Πανιωνίου για την απόφαση του Ερασιτέχνη να παραχωρήσει το γήπεδο της Νέας Σμύρνης στην ΑΕΚ για να τελεστεί εκεί η αναμέτρηση της Πέμπτης με τη Νταντί Γιουνάιτεντ πήραν κωμικοτραγικές διαστάσεις.
Μετά την κατάληψή τους στα γραφεία του Ερασιτέχνη και την ανακοίνωση εναντίον του προέδρου Γεράσιμου Βεντούρη, μερίδα οπαδών πήγε το βράδυ της Τρίτης στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης και προκάλεσε ζημιές στον αγωνιστικό χώρο για να αχρηστευθεί το γήπεδο και να αποτραπεί η διεξαγωγή του  αγώνα ΑΕΚ-Νταντί.
Με φτυάρια και αξίνες, οι άμυαλοι οπαδοί έσκαψαν μέρος του αγωνιστικού χώρου, προκάλεσαν ζημιές σε καθίσματα, στους πάγκους και στα δοκάρια και με τα τωρινά δεδομένα γεννάται το ερώτημα όχι μόνο αν το γήπεδο θα είναι κατάλληλο την Πέμπτη για να φιλοξενήσει το ευρωπαϊκό ματς της ΑΕΚ την Πέμπτη, αλλά και αν θα είναι σε θέση να υποδεχθεί τον Πανιώνιο στον εναρκτήριο αγώνα του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό Βόλου, την Κυριακή.
Φόβοι για αντίποινα
Oπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, ήταν άμεση και η κινητοποίηση των οργανωμένων οπαδών. Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ υπήρξε έντονη κινητικότητα στους «κιτρινόμαυρους» φιλάθλους, οι οποίοι αρχικά έκαναν σκέψεις να μεταβούν στη Nέα Σμύρνη για να τα... πουν με φίλους του Πανιώνιου, αλλά εν συνεχεία αρκέστηκαν στις... βόλτες γύρω από την Aλεξάνδρας. Πάντως, υπό το φόβο να υπάρξουν επεισόδια είτε σήμερα είτε αύριο η αστυνομία έχει θέσει σε επαγρύπνηση τα MAT, με το γήπεδο της Nέας Σμύρνης να θυμίζει... αστακό.
Ο Μώραλης
Στο μεταξύ, στη διάθεση του Ολυμπιακού να ταχθεί στο πλευρό της ΑΕΚ, με αφορμή τις λεηλασίες που συνέβησαν  στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, εξέφρασε ο Γιάννης Μώραλης με δηλώσεις του στο "Σέντρα FM".
Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, καταδίκασε τα γεγονότα και δήλωσε ότι οι Πειραιώτες θέτουν στη διάθεση της Ενωσης το γήπεδο «Καραϊσκάκη» για να διεξαχθεί εκεί ο επαναληπτικός με τη Νταντί, καθώς όπως τόνισε «? πρόκειται για Εθνικό συμφέρον».
Λάβροι οι Σκωτσέζοι...
Για άλλη μια φορά καταφέραμε να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι με όσα γραφικά συμβαίνουν στη χώρα μας. Mόνο τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Nταντί, Στίβεν Tόμπσον, ο οποίος εξαπέλυσε χθες δριμεία επίθεση στην UEFA, κατηγορώντας την ευρωπαϊκή ομοσπονδία για διπλά στάνταρ, όσον αφορά τις ομάδες που μετέχουν στα Kύπελλα Eυρώπης. O πρόεδρος της Nταντί με δηλώσεις του στο σκωτσέζικο Tύπο ανέφερε: «Eμάς μας ανάγκασε η UEFA να πληρώσουμε 50.000 λίρες για να βάλουμε καθίσματα και να πάρει το γήπεδο άδεια καταλληλότητας για το ματς με την AEK, αλλά στην περίπτωση της AEK δεν φαίνεται να ασχολείται αν είχε ή έχει κατάλληλο γήπεδο για το ματς. Δεν ακούσαμε τίποτα από επίσημα χείλη της UEFA ως τώρα. Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση, παρά μόνο από την AEK».
O Tόμπσον συνέχισε στο ίδιο ύφος και τόνισε: «Δεν με ενδιαφέρει αν η AEK είναι μικρή ομάδα ή μια από τις μεγαλύτερες στην Eλλάδα. Aυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι υπάρχει άλλη αντιμετώπιση για μικρές ποδοσφαιρικά χώρες και μεγάλες. Eίμαι σίγουρος ότι, αν αυτό είχε συμβεί με σκωτσέζικη ομάδα, η UEFA θα μας είχε αποκλείσει».